Bewonersonderzoek uitbesteden?

Bewonersonderzoek wordt veelal uitgevoerd door diverse partijen die zich bezighouden met het begrijpen en verbeteren van leefomgevingen. Dit onderzoek biedt een waardevolle bron van informatie voor verschillende belanghebbenden, variërend van gemeentelijke instanties tot vastgoedontwikkelaars en non-profitorganisaties. Voor gemeentelijke instanties kan bewonersonderzoek bijvoorbeeld waardevolle informatie bieden bij het plannen en ontwikkelen van stedelijke gebieden.

Wat is een bewonersonderzoek?

Een bewonersonderzoek is een onderzoek waarmee organisaties en gemeenten inzicht verkrijgen in de opvattingen, meningen, behoeften en tevredenheid van de bewoners van een specifieke stad, gemeente, wijk of buurt. Dit type onderzoek richt zich vaak op de bewoners als belanghebbenden. Je vraagt bijvoorbeeld naar de kwaliteit van leven, de tevredenheid over openbare diensten, leefomstandigheden, veiligheid en buurtbeleving.

De meest gebruikte methodes voor het doen van een bewonersonderzoek zijn gestructureerde vragenlijsten en enquêtes. Door deze waardevolle informatie te verzamelen weet je waar de bewoners wel en niet tevreden mee zijn. Met deze input kun je vervolgens de diensten voor de bewoners van bijvoorbeeld een specifieke woningcorporatie verbeteren.

Waarom een bewonersonderzoek?

Een bewonersonderzoek is een waardevol instrument dat organisaties in staat stelt om diepgaand inzicht te krijgen in de behoefte, meningen en tevredenheid van hun bewoners. Of het nu gaat om gemeenten, vastgoedbeheerders of huurdersverenigingen, ons bewonersonderzoek biedt waardevolle inzichten die kunnen leiden tot verbetering. Hieronder geven we 5 concrete voordelen van een bewonersonderzoek:

  1. Inzicht in bewonersbehoeften: Bewonersonderzoeken bieden inzicht in de benodigdheden en verwachtingen van bewoners. Dit stelt organisaties in staat om beter op hun behoeften in te spelen en hun diensten daarop te optimaliseren.
  2. Kwaliteitsverbetering: Door de feedback van bewoners te verzamelen en te analyseren, kunnen organisaties specifieke gebieden identificeren die verbetering behoeven. Dit kan variëren van reparaties en onderhoud tot gemeenschapsactiviteiten.
  3. Strategische besluitvorming: Een bewonersonderzoek levert feitelijke gegevens op die gebruikt kunnen worden bij strategische beslissingen. Het helpt bij het prioriteren van investeringen en middelen op basis van de werkelijke behoeften van bewoners.
  4. Bewonersbetrokkenheid: Het uitvoeren van een bewonersonderzoek laat bewoners zien dat hun stem gehoord en gewaardeerd wordt. Dit verhoogt de betrokkenheid en tevredenheid onder de bewoners.
  5. Conflictbeheersing: Inzicht in zorgen en klachten van bewoners stelt organisaties in staat om proactief conflicten aan te pakken en oplossingen te bieden voordat ze escaleren.

Hoe werkt het?

Onze onderzoekers helpen graag met het opzetten en uitvoeren van jouw bewonersonderzoek. Het bewonersonderzoek verloopt op basis van de volgende 4 vaste stappen:

1. Voorbereiding

Formuleer duidelijke doelstellingen en creëer een vragenlijst die relevante aspecten aankaart.

2. Data verzameling

De vragenlijst wordt verspreid onder de bewoners met behulp van onze online tool. Dit kan bijvoorbeeld via de mail of door het verspreiden van QR-codes in de buurt. Voor een goede respons, kun je het beste de bewoners alvast op de hoogte stellen van de enquête, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

3. Data-analyse

Met onze online tool is het gemakkelijk om de binnengekomen resultaten te analyseren. Alle verzamelde data wordt overzichtelijk weergeven in mooie grafieken en kolommen.

4. Resultaat en actie

Aan de hand van de resultaten kunnen er concrete stappen gezet worden om verbetering door te voeren waar nodig. Communiceer ook de uitkomsten van het onderzoek met de bewoners, op deze manier weten ze dat het onderzoek serieus is en er echt naar hen geluisterd wordt.

Liever zelfstandig een bewonersonderzoek uitvoeren? Maak dan gebruik van onze enquêtetool.  

Voordelen bewonersonderzoek

Het doen van een bewonersonderzoek biedt verschillende belangrijke voordelen. Hier zijn de vijf meest prominente voordelen:

  1. Inzicht in behoeften en wensen: Bewonersonderzoek geeft diepgaand inzicht in de behoeften, wensen en voorkeuren van de bewoners. Door direct van de bewoners zelf te horen, begrijp je wat zij belangrijk vinden en welke aspecten van hun leefomgeving verbeterd kunnen worden. Dit inzicht stelt de uitvoerder in staat om gerichte maatregelen te nemen en oplossingen te bieden die aansluiten bij de behoeften van de bewoners.
  2. Verbeterde beleidsvorming: De uitkomsten van een bewonersonderzoek kunnen helpen bij het formuleren en evalueren van beleid. Door te begrijpen wat bewoners denken over specifieke beleidsmaatregelen, kun je betere beslissingen nemen. Het stelt je in staat om beleid aan te passen op basis van de feedback en meningen van bewoners, waardoor dit beter aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.
  3. Mogelijke problemen identificeren: Bewonersonderzoek kan helpen bij het identificeren van problemen en knelpunten in een leefomgeving. Door bewoners te vragen naar hun ervaringen en uitdagingen, kun je bewust worden van knelpunten die anders mogelijk over het hoofd worden gezien. Met deze inzichten kun je gerichte acties ondernemen om deze problemen aan te pakken en de leefomgeving te verbeteren.
  4. Versterking van betrokkenheid en participatie: Door bewonersonderzoek uit te voeren, laat je zien dat je waarde hecht aan de meningen van de bewoners. Dit kan de voor een versterking van de betrokkenheid en participatie zorgen, omdat ze het gevoel hebben dat hun stem gehoord wordt. Het kan ook leiden tot een betere relatie tussen de verschillende belanghebbenden en bewoners, waardoor een vruchtbare samenwerking ontstaat bij het verbeteren van de leefomgeving.
  5. Besluitvorming op basis van feiten: Bewonersonderzoek biedt een solide basis voor een sterk onderbouwde besluitvorming. Het verzamelen van feitelijke gegevens en meningen van bewoners zorgt ervoor dat er beslissingen genomen worden op basis van objectieve informatie. Dit vermindert het risico op het nemen van beslissingen op basis van aannames of vooroordelen en vergroot de kans op succesvolle interventies en acties.

Al deze voordelen maken bewonersonderzoek waardevol voor het begrijpen en verbeteren van leefomgevingen. Daarnaast stimuleert een bewonersonderzoek positieve veranderingen op basis van de behoeften en wensen van de bewoners zelf.

Bewonersonderzoek laten uitvoeren door Onderzoekdoen.nl

Wil je het onderzoek liever (deels) uitbesteden aan professionals? Dan helpen onze onderzoekers je graag bij het opstellen en uitvoeren van een bewonersonderzoek binnen jouw organisatie. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Wil je meer informatie met betrekking tot het laten uitvoeren van een bewonersonderzoek? Voer hieronder je e-mailadres in en we sturen je aanvullende informatie toe.

Wij hebben een bewonersonderzoek uitgevoerd voor:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met bewonersonderzoek?

Wij hebben inmiddels vele bewonersonderzoeken uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij dit onderzoek

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!