Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) meet de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers binnen organisaties. Door regelmatig een MTO uit te voeren stimuleer je betrokkenheid bij medewerkers en krijg je inzicht in wat er speelt op de werkvloer. Daarnaast draagt het bij aan een positief werkklimaat, omdat het stellen van de juiste vragen een gevoel van saamhorigheid kan creëren. Onderzoekdoen.nl biedt professionele ondersteuning bij het opstellen en uitvoeren van dit onderzoek.

Voorstel aanvragen
  • Binnen 1 werkdag jouw specifieke onderzoeksvoorstel
  • Persoonlijk contact
  • Kosteloos advies

Wat is een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) is een onderzoek dat wordt uitgevoerd binnen een organisatie om de tevredenheid, betrokkenheid en algemene ervaringen van haar medewerkers te evalueren. Dit onderzoek is bedoeld om inzicht te verkrijgen in hoe medewerkers hun werkplek, werkomstandigheden, arbeidsomstandigheden, managementpraktijken, communicatie en andere relevante aspecten van hun werk ervaren.

Met een medewerkerstevredenheidsonderzoek krijgen organisaties inzicht in hun sterke en zwakke punten, ontdek je potentiële verbeteringen en vergroot je de algemene tevredenheid van medewerkers. Dit kan leiden tot een positiever werkklimaat, een hogere productiviteit en een betere werknemersretentie binnen de organisatie. De resultaten van het onderzoek kunnen ook worden gebruikt om beleidsmaatregelen en strategieën te ontwikkelen die de medewerkerstevredenheid en de prestaties van de organisatie bevorderen.

Waarom medewerkerstevredenheid meten?

Tevreden medewerkers zijn belangrijk voor jouw organisatie. Wanneer een medewerker tevreden is, zijn zij loyaler, blijven langer in dienst en doen als het moet graag een stapje extra voor het bedrijf. ⁣

Met tevreden medewerkers is het mogelijk om met jouw bedrijf de volgende stap te zetten. Zij zijn namelijk het visitekaartje van jouw bedrijf en hebben daardoor grote invloed op de tevredenheid van jullie klanten. Wij als Onderzoekdoen.nl begrijpen dit heel goed, daarom willen wij jou helpen in het verkrijgen van de juiste inzichten. Dat doen we door middel van verschillende professionele en overzichtelijke onderzoeken.

Waarom het onderzoek laten uitvoeren?

Hieronder de belangrijkste redenen voor organisaties om hun medewerkersonderzoek uit te besteden:

  • Je werkt met professionele vragenlijsten die zo zijn opgesteld dat we met een kleine set aan vragen de juiste informatie weten te verkrijgen.
  • Je kunt zelf meedenken in het bepalen van de invalshoeken en thema’s.
  • het onderzoek wordt uitgevoerd door professionele onderzoekers.
tevreden medewerkers

Hoe werkt het?

Bij Onderzoekdoen.nl werken wij aan de hand van drie typen MTO’s. Afhankelijk van de wensen en behoeften bekijken we samen welk onderzoek het beste aansluit bij jouw organisatie. Het gaat hierbij om de volgende soorten onderzoeken:

1. Standaard MTO

We nemen alle thema’s die van invloed zijn op de medewerkerstevredenheid op in het onderzoek. De inzichten worden verzameld en gebundeld tot een duidelijke visuele en statistische rapportage.

2. Maatwerk MTO

Wil je niet van alle thema’s inzichten hebben? Dat is geen probleem. In overleg bepalen we samen de thema’s van het MTO en maken op deze manier een gericht onderzoek op maat.

3. Quick scan MTO

Wil je snel een cijfermatige onderbouwing van de tevredenheid onder de werknemers? Dan is een quick scan van Onderzoekdoen.nl een goede keuze. Een quick scan is gebaseerd op een korte vragenlijst.

Voordelen medewerkerstevredenheidsonderzoek

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een zeer waardevolle tool binnen een organisatie. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van een MTO:

  1. Inzicht in medewerkerstevredenheid: Het helpt bij het begrijpen van hoe tevreden en betrokken medewerkers zijn bij hun werk, wat kan leiden tot een positieve werkcultuur.
  2. Identificatie verbeterpunten: Het onthult problemen en uitdagingen op de werkvloer, waardoor organisaties gerichte verbeteringen kunnen doorvoeren.
  3. Verhoogde productiviteit: Tevreden medewerkers zijn vaak productiever en gemotiveerder, wat bijdraagt aan de prestaties van de organisatie.
  4. Hogere werknemersretentie: Door de oorzaken van ontevredenheid aan te pakken, kan een organisatie het behoud van getalenteerde medewerkers verbeteren en de kosten van werving en training verminderen.
  5. Beter personeelsbeheer: Het biedt leidinggevenden inzicht in de behoeften en verwachtingen van hun teams, waardoor ze effectiever kunnen managen.
  6. Verbeterde werkomgeving: Door feedback te verzamelen en veranderingen door te voeren, kan de organisatie een positievere en gezondere werkomgeving creëren.
  7. Betere externe reputatie: Een positieve werkomgeving en tevreden medewerkers kunnen de externe reputatie van een organisatie versterken, wat kan bijdragen aan het aantrekken van nieuw talent en klanten.
  8. Besluitvorming op gegevens gebaseerd: Het stelt organisaties in staat om beslissingen te nemen op basis van feitelijke gegevens en niet alleen op vermoedens of aannames.

Kortom, een medewerkerstevredenheidsonderzoek geeft inzicht in de prestaties en het welzijn van jouw medewerkers. Met deze feedback kun je de organisatie in zijn geheel gaan verbeteren.⁣

Medewerkerstevredenheidsonderzoek laten uitvoeren door Onderzoekdoen.nl

Wil je het onderzoek liever uitbesteden aan professionals? Dan helpen onze onderzoekers je graag bij het opstellen en uitvoeren van een MTO binnen jouw organisatie. Neem direct contact met ons op via 050-553 2690 of stuur een bericht via ons contactformulier.

Onze kantoren zijn gevestigd in Utrecht en Groningen, maar we voeren onze medewerkerstevredenheidsonderzoeken uit door heel Nederland. Waaronder, maar niet uitsluitend, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.

Meer informatie

Wil je meer informatie met betrekking tot het laten uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)? Voer hieronder je e-mailadres in en we sturen je aanvullende informatie toe.

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Wij hebben inmiddels vele medewerkerstevredenheidsonderzoeken (MTO's) uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

Medewerkers betrokken bij dit onderzoek

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!